Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за туберкулоза в Габрово

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Габрово се провеждат безплатни прегледи за туберкулоза. Инициативата е по повод Световния ден за борба с една от най-древните болести - 24 март, като мотото тази година е "Седмица на отворените врати".

В Габрово са разкрити два кабинета за прием на пациенти от днес до петък - 22 март, които искат да се консултират безплатно със специалисти по "Пневмология и физиатрия" и да се прегледат за туберкулоза.

Единият кабинет е в Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в града, а другият - е диспансерният кабинет във втора база на поликлиниката. Лекарите преглеждат от 9 до 12 часа.

От Регионалната здравна инспекция посочват, че чрез анкета ще се проучва риска за развитие на хроничното заболяване, което засяга главно дихателните органи и ще се назначават допълнителни изследвания на желаещите.

Туберкулозата е предотвратима и обикновено лечима болест, припомнят здравните власти и отбелязват, че въпреки това през 2022 г. тя е на второ място като причина за смърт в света от заразно заболяване, след Covid-19.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна