Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Saudi Aramco: Светът трябва "да се откаже от фантазиите" за постепенен отказ от петрола и газа

Амин Насър, главен изпълнителен директор на Saudi Aramco
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният изпълнителен директор на енергийния гигант Saudi Aramco Амин Насър заяви, че светът трябва "да се откаже от фантазиите за постепенно отказване от петрола и природния газ", като в същото време той твърди, че решенията с ниски въглеродни емисии и новите източници на енергия трябва да се въвеждат постепенно само когато са икономически конкурентни, съобщават "Файненшъл таймс" и Блумбърг.

Според него глобалният енергиен преход "видимо се проваля" на повечето фронтове, тъй като неговите поддръжници пренебрегват въздействието върху потребителите, зависими от евтини и надеждни горива.

Той изрази съжаление за начина, по който петролната индустрия е обрисувана като "заклетия враг" на енергийния преход.

"Трябва да се откажем от фантазията за постепенно премахване на използването на петрола и природния газа и вместо това трябва да инвестираме в тях адекватно, отразявайки реалистичните  предположения по отношение на търсене", каза той.

"Трябва да въвеждаме нови енергийни източници и технологии, когато те са наистина готови и  икономически конкурентни", добави Амин Насър.

Амин Насър каза на провеждащата се в Хюстън, САЩ голяма петролна и газова конференция CERAWeek на S&P Global, че прогнозите на Международната агенция по енергетика, че търсенето на петрол ще достигне своя връх до 2030 г., няма да бъдат изпълнени поради нарастващото търсене от страните от глобалния юг, които не могат да си позволят скъпи енергийни решения.

Той също така очаква търсенето на суров петрол да достигне исторически връх през втората половина на тази година, със значителен потенциал за растеж в развиващите се страни. Според Насър търсенето на петрол ще достигне нов рекорд от 104 млн. барела на ден през 2024 г. Въпреки нарастващите инвестиции, алтернативната енергия все още не е изместила въглеводородната.

"Всичко това засилва мнението, че е малко вероятно пикът при потреблението на петрол и газ да дойде след известно време, да не говорим за 2030 г.", каза той.

Нарастващото търсене от развиващите се икономики може да подхрани растежа на търсенето на петрол до 2045 г., добави шефът на Aramco.

Слънчевата и вятърната енергия доставят по-малко от 4% от световните енергийни доставки на комбинирана база, а навлизането на електрически превозни средства е под 3%, според Насър. От друга страна, природният газ все още е от съществено значение, като търсенето е нараснало с около 70% от началото на века.

Без държавни субсидии електрическите превозни средства са с цели 50% по-скъпи от колите с вътрешно горене, добави той. "Те не могат да бъдат субсидирани вечно", каза Насър.

Намаляването на емисиите на парникови газове от въглеводороди чрез улавяне на въглерод и други технологии постига по-добри резултати от алтернативните енергии, смята той.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени