Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на ранната музика с изпълнения от Букурещ

Цигуларката Мира Глодеану и бароковият ансамбъл „Семпер“
Снимка: @Festivalul.de.Muzica.Veche.Bucuresti

По случай Деня на ранната музика (21 март) в предаването "Музика хисторика" представяме запис на концерт на бароковия ансамбъл "Семпер", състоял се на 11 ноември 2023 г. по време на Фестивала за ранна музика в Букурещ. Програмата, озаглавена "Soli и Tutti", се базира на редуването на оркестрови творби и произведения за соло инструменти или камерни ансамбли. Така съставът заедно с цигуларката Мира Глодеану осъществява пътуване през късния Барок с музика от Франция, Италия и Англия.


Румънският ансамбъл "Семпер" е основан през 2020 г. от клавесинистката Ралука Енеа и се фокусира върху репертоар от XVIII век. За този концерт музикантите обединяват сили с Мира Глодеану, която, след като завършва академията в Букурещ, учи барокова цигулка в Кралската консерватория в Брюксел, където в момента е преподавател. Изявява се като солистка в цяла Европа, Канада, Япония и Латинска Америка с многобройни камерни ансамбли и барокови оркестри. Записала е над 30 компактдиска и редовно изнася майсторски класове във Франция, Испания, Румъния, Чехия и Англия.

Този вторник (19 март от 14 часа), благодарение на Европейския съюз за радио и телевизия, в предаването "Музика хисторика" слушаме изпълненията на бароков ансамбъл "Семпер" под ръководството на Мира Глодеану – цигулка, на произведения от Жан-Мари Льоклер, Франсоа Франкьор, Антоан и Жан-Батист Форкьоре, Жан-Филип Рамо, Чарлз Ейвисън и Пиетро Антонио Локатели.

Снимки: ФС на Фестивала за ранна музика - Букурещ

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна