Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очите на дете…

Проф. Александър Оскар
Снимка: Кирил Чобанов

Поетично начало на сериозен разговор, посветен на прозаични теми, свързани с детското здраве и в частност – със зрението. Нашият гост проф. Александър Оскар постави акценти върху вродените и придобитите очни проблеми, върху ролята на наследствения фактор и заостри вниманието на родителите какво да наблюдават и какви грижи да полагат за детското здраве – в общия смисъл и конкретно в областта на офталмологията.

Проф. Ал. Оскар разказа за цялостната организация в специализираната Клиника по очни болести на Александровска болница, която е специализирана в диагностиката и лечението на детското зрение, но лекува и възрастни пациенти. Гостът ни дори посочи пример, че в кампанията за безплатни прегледи по повод Световния ден за борба с глаукомата, на ден през клиниката преминават около 40 възрастни.

Заедно с опитния офталмолог анализирахме още рисковете за зрението, предизвикани от всеки един дисплей или екран и превенцията на очния травматизъм, който навремето имаше друг характер (играта на фунийки, например). И отново се върнахме към съвременните електронни игри и устройства, които нанасят не по-малко вреди на детското зрение.

Финалните ни коментари бяха свързани с директни препоръки и съвети към родителите и какво би трябвало да заостри вниманието им в детските и юношески игри и забавления. Поговорихме и за различните форми на глаукома, за т. нар. "мързеливо око", за стареенето на очите и формите на катаракта.


В следващия уикенд програма "Христо Ботев" ще "изнесе" своите студия в живописния и наситен с история град Трявна. Оттам ще излъчим и нашата продукция "За здравето" с акцент общинското здравеопазване. Наши гости ще бъдат представители на МБАЛ "Теодоси Витанов", на едноименния медицински център, на Детската специализирана болница за продължително лечение на белодробни болести "Царица Йоанна".

Разбира се, ще ви срещнем и с известни тревненци, посветили живота си на медицината…

По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна