Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Nvidia представи нов "суперчип" в опит да разшири господството си на пазара за изкуствен интелект

Дженсън Хуанг, главен изпълнителен директор на Nvidia
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Nvidia представи своите най-нови чипове с изкуствен интелект (ИИ или AI), за които компанията твърди, че са много по-мощни от съществуващия водещ на пазара хардуер, като технологичната компания си поставя за цел да разшири господството си в процъфтяващата AI индустрия.

Главният изпълнителен директор на компанията Дженсън Хуанг заяви снощи, че новите графични процесори на Nvidia - Blackwell ще увеличат значително изчислителната мощност, управляваща големи езикови модели. Blackwell GPU (B200) има 208 милиарда транзистора, в сравнение с миналогодишния H100, който има 80 милиарда, което е мерило за увеличената мощност.

"Дами и господа, бих искал да ви представя един много, много голям графичен процесор GPU", каза Хуанг на годишната конференция на компанията за разработчици.

На сцената на хокейната арена в сърцето на Силициевата долина Хуанг представи най-новия чип на Nvidia, който е 30 пъти по-бърз при някои задачи от своя предшественик. Той също така подробно описа нов набор от софтуерни инструменти, за да помогне на разработчиците да продават по-лесно AI модели на компании, които използват технология от Nvidia, чиито клиенти включват повечето от най-големите технологични фирми в света.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна