Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ревизия установи системни нарушения и пропуски в СРП

Снимка: БГНЕС

Системни нарушения и редица пропуски са установени при проверката на дейността на Софийската районна прокуратура, разпоредена от временно изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов. 

В ревизията участваха 21 върховни обвинители, заведени в сградата на прокуратурата лично от Сарафов.

Констатирани са нарушения на вътрешните правила за прилагане на принципа на случайния подбор при разпределението на делата и преписките, неспазване на сроковете за разпределение, неправилно обединяване на преписки.  В нарушение на закона, прокурори са се произнасяли по дела от компетентност на горестоящата Софийска градска прокуратура, а по едно конкретно досъдебно производство прокуратурата "е използвана и като инструмент за решаване на чисто търговски отношения и неоснователно е упражнявана наказателна репресия".

Конкретните дела не са посочени, но могат да бъдат разпознати делото "Осемте джуджета" и разследване срещу гръцки бизнесмени, които се оплакаха от изнудване от Мартин Божанов - Нотариуса.

Проверката е установила, че по конкретни дела са формирани екипи от прокурори, в които е включван и прокурор от отдел "Специализиран". Впоследствие материалите по преписката са били насочвани не към всички прокурори от екипа, а към конкретен прокурор.

Разкрити са и случаи, при които разследващите органи и наблюдаващи прокурори не са взели всички мерки за осигуряване на своевременно, законосъобразно и успешно извършване на разследването, като прокурорът непрекъснато е контролирал хода на разследването.

Докладът от извършената ревизия ще бъде изпратен на Висшия съдебен съвет, на Висшия прокурорски съвет и на Софийската градска прокуратура, информират от държавното обвинение.  

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна