Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борел предлага 90% от приходите от замразените руски активи да отиват за оръжие за Украйна

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел предлага 90 процента от лихвите върху замразените руски активи да бъдат използвани за въоръжаването на Украйна. 

Използването на приходите от запорираното в ЕС руско имущество за въоръжаване на Украйна ще бъде обсъдено на предстоящата утре и в петък среща на върха на ЕС. Според Жозеп Борел, активите, "замразени" в Европа още в началото на руското нашествие преди две години, възлизат на около 190 милиарда евро. Годишните печалби от тях могат да достигнат 3 милиарда евро - сума, по думите на Борел, "не извънредно голяма, но не и незначителна".

"Настояваме за конфискуване на цялото запорирано руско имущество, за да може агресорът да плати за щетите, които нанесе на Украйна", заяви в Брюксел украинският премиер Денис Шмихал. 

"Ситуацията на фронта е тежка поради липсата на артилерийски снаряди. Надяваме се, че чешката инициатива ще ни помогне от април да запълним тази липса", каза Шмихал. Подкрепи го в обръщение в Бундестага преди срещата на върха германският канцлер Олаф Шолц:

"За мен е важно - и за това ще настоявам в Брюксел - тези средства да се използват за най-спешните нужди на Украйна в момента - боеприпаси и оръжия за отбраната на страната".

Германският канцлер Олаф Шолц и председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен вече се изказаха за идеята. Някои европейски държави обаче изразиха опасения от възможно дестабилизиране на финансовите пазари и ответни мерки на руските власти срещу западни активи в Русия.

Като "бандитизъм" и "кражба" в противоречие с международното право определи Кремъл намерението на ЕС да използва лихвите от руските активи за въоръжаване на Украйна.

Съветът на Европейския съюз и Европейският парламент постигнаха съгласие за възстановяване на митата върху големи количества от изнасяните от Украйна селскостопански продукти, в т.ч. яйца, птиче месо, захар, царевица, мед и други. В бъдеще трябва да има квоти за безмитния внос на тези стоки, а след надхвърлянето им да се обмитяват. Безмитен до юни догодина остава вносът на украинска пшеница. Новите разпоредби са резултат от масовите фермерски протести в редица съседни на Украйна държави.


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна