Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Модул „Онкология“ в Националната здравно-информационна система да замени Националния раков регистър

Доц. Михаил Околийски: Осигурени са 12 млн. лв. за скрининг на HPV вируса при жени между 20 и 30 години

В Национална програма срещу HPV да бъдат включени и момчетата, настояват експерти

Доц. д-р Михайл Околийски, заместник-министър на здравеопазването
Снимка: PR Care
"По-малко от 3% е ваксинационното покритие срещу HPV (човешки папилома вирус) у нас, като миналата година започнахме с кампания за убеждаване на родителите на момчета между 10 и 14 години, да ги ваксинират с новата деветвалетна ваксина, която се осигурява безплатно по линия на НЗОК, каза заместник-здравният министър доц. Михаил Околийски по време на кръгла маса на тема "Време за ускорение" - "Заедно срещу рака в България" под патронажа на народния представител Росица Пандова

Дискусията е във връзка с представяне на Европейски манифест за рака за 2024 г. на Европейската организация за борба с рака.

"Ваксиналното покрите се покачва, но е твърде незадоволително в нашата страна. Много е важно в следващата Национална програма за рак на шийката на матката, коята вече ще се нарича Национална програма срещу HPV (човешки папилома вирус), да се разшири таргетната група и се включат и момчетата, като се разшири и възрастовата група -  поне до 18 години.

Момчетата са често преносители на вируса, без те да боледуват, но също има и злокачествени заболявания и при тях, като рак на половите органи.

В момента се разработва тази нова Национална програма и имаме уверението на Министерство на финансите, че средства за нея ще бъдат осигурени, съобщи още доц. Околийски.

По думите в момента МЗ се опитва чрез РЗИ да влезе в училищата и да разяснява по темата сред родителите, за да бъдат здрави нашите деца.


Доц. Околийски каза за БНР, че тази година са осигурили 12 милиона лева за скрининг на жените между 20 и 30 години, които не попадат под задължителния обхват по линия на НЗОК за профилактичните прегледи веднъж годишно -  преглед при гинеколог с изследване на цитонамазка, като ще се определи таргетната група, за да бъдат обхвани повече млади жени.

"Средствата са осигурени от МФ и се надявам, че това ще стане в най-скоро време в партньорство с НЗОК. Това може да стане още другия месец, допълни той. 

Доц. Околийски припомни, че Министерството на здравеопазването участва в създаването на Националния раков план, дискусията е посветена на това как трябва да заработи планът, но това не зависи само от МЗ, а и от държавните и частни болници, от други организации:

"Желанието ни е да се ускорят процесите, това ни се иска, обобщи доц. Околийски.

По данни на МЗ, подадени към Европейската организация за борба с рака за Доклада за България се посочва, че ваксиналното покритие за HPV - момичета на възраст 9-14 години е 1,5%.

Злокачествените заболявания са втората причина за смъртност у нас, а единствените национални инициативи за борба с рака у нас досега са Националния план за рака и Българския национален раков регистър, като последният е закрит на 6 ноември 2023 г. Идеята е да се създаде Модул „Онкология“ в Националната здравно-информационна система (НЗИС), която да замени Националния раков регистър, стана ясно още на кръглата маса.


Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени