Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбъл "Пирин", Камерна опера и Биг Бенд - Благоевград - културни институции със собствен бюджет

Снимка: Кети Тренчева

Ансамбъл "Пирин", Камерна опера и Биг Бенд - Благоевград стават културни институти със собствен бюджет. Предложението е на кметския екип в областния център и предстои да бъде гласувано на сесията на общинския съвет в края на месеца.

Идеята културните институции да получат статут на институти, е била обсъдена с ръководителите, художествените състави и синдикалните организации на Ансамбъл "Пирин", Камерна опера и Биг Бенд - Благоевград. 

"Ще създадем възможност за самостоятелно взимане на решения, самостоятелен бюджет, в рамките на който те да разполагат своята дейност, и включително това ще им даде възможност когато реализират с тези приходи, те да могат да преценят какво да правят", обясни кметът на града Методи Байкушев.

Освен като второстепенни разпоредители със средства, културните институти ще бъдат независими в творческата си дейност, добави кметът на Благоевград.

"Другото голямо предимство е, че като културни институти ще могат да кандидатстват по различни програми, включително и по Национален фонд "Култура" като директни бенефициенти", каза още той. 

Преди дни от общината съобщиха, че от 1 април работещите в Ансамбъла, Камерната опера и Биг Бенда ще получават по-високи възнаграждения, като средното увеличение на заплатите е с над 33 процента. 

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна