Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белият дом ще предостави на Intel директно финансиране в размер на 8,5 млрд. долара

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Администрацията на американския президент Джо Байдън ще предостави на Intel Corporation 8,5 милиарда долара директно финансиране съгласно  "Законодателния акт за чиповете и науката" (CHIPS Act), разкри Белият дом в изявление в сряда. Компанията също така отговаря на условията за заеми в размер на още 11 милиарда долара, съобщава Ройтерс.

"Решението ще подпомогне за изграждането и разширяването на съоръженията на Intel в Аризона, Охайо, Ню Мексико и Орегон, създавайки близо 30 000 работни места и поддържайки десетки хиляди индиректни работни места", уточняват от Белия дом.

Законът, известен като CHIPS & Science Act, има за цел да възроди производствения сектор на полупроводници в Съединените щати и трябва да позволи на страната да произвежда "приблизително 20% от водещите в света чипове до края на десетилетието", уточниха от Белият дом.

От своя страна Intel заяви, че планира разходи в размер на 100 милиарда долара в четири американски щата за изграждане и разширяване на заводите си, след като си осигури сумарно 19,5 милиарда долара федерални субсидии и заеми, като компанията се надява да осигури още 25 милиарда долара под формата на данъчни облекчения.

В центъра на петгодишния план за разходи на Intel е превръщането на празни полета близо до Кълъмбъс, Охайо, в това, което главният изпълнителен директор Пат Гелсингер описа пред репортери във вторник като "най-големия обект за производство на чипове за изкуствен интелект в света", стартиращ още пред 2027 г.

Планът на Intel също така ще включва обновяване на обектите си в Ню Мексико и Орегон и разширяване на операциите в Аризона, където дългогодишният съперник Taiwan Semiconductor Manufacturing също изгражда огромна фабрика, за която се надява да получи финансиране по федералната програма на президента Джо Байдън за въвеждане обратно в САЩ на производството на модерни полупроводници.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна