Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цанко Цанков е готов за преплуването на протока Кук

Цанко Цанков
Снимка: БГНЕС

Цанко Цанков, който по-рано този месец стана двоен световен шампион и световен рекордьор по ледено плуване на световното първенство в Талин, Естония, обяви че е готов за следващото си предизвикателство - преодоляването на протока Кук между двата острова на Нова Зеландия.

"Плувният басейн беше изграден в пристанището на Талин. Той е временна конструкция, самият басейн няма дъно, дълбочината е около 15 метра. Температурата на водата сутрин обикновено е под нулата, но не замръзва, тъй като е солена. Всяка сутрин върху повърхността на водата се формират няколко сантиметра ледена покривка, които организаторите отстраняват. Близо 1000 плувци от 41 държави взеха участие", разкри Цанков на пресконференция днес.

"Участието ми беше част от моята подготовка за предстоящия маратон - нашият опит за преплуване на протока Кук. Разстоянието между двата острова на Нова Зеландия. Протокът Кук е включен в групата на седемте най-трудни плувни маратона в света. Разстоянието е около 25 километра по права линия, а температурата на водата, която очакваме, е между 13,6 и 14 градуса. Предстой във вода с такава температура в рамките на 5-6 или повече часа е едно много голямо предизвикателство. Рисковете от хипотермия са причина за около 80 процента от провалените опити за преплуване на прохода Кук. Аз съм добре подготвен, имам необходимата издръжливост, даже и скорост, но трябва да мога да се справя с ниските температури на водата. Проходът Кук е известен и с един от най-силните океански течения в света", каза Цанков относно предстоящото му предизвикателство.

Преплуването на протока Кук ще се състои между 1 и 10 април, в зависимост от атмосферните условия.

Цанков и екипът му разкриха, че не получават никакво финансиране от държавата, а единствено от спонсори, един от които е Фондация "Спорт в България". 

Още от Цанко Цанков - в звуковия файл.

По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна