Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анонимна свидетелка твърди, че е виждала Сарафов над 10 пъти в "Осемте джуджета"

Борислав Сарафов
Снимка: БГНЕС

Анонимна свидетелка по разследването "Осемте джуджета" твърди, че е виждала над 10 пъти временно изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов в едноименния ресторант, ползван до преди две години като офис на издирвания бивш следовател Петьо Петров, по прякор Петьо Еврото. Показанията ѝ са част от нова поредица от документи, публикувани от Антикорупционния фонд.

Още през 2020 година АКФ разказа за схема за търговия с правосъдие в центъра, на която е бил Петров.

Публикуването на едноименното разследване не заинтригува институциите. Нещо повече, бившият главен прокурор Иван Гешев на няколко пъти неглижира твърденията, че заведението е било своеобразен втори център на съдебната власт.

Малко след като стартира процедурата по отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор, разследването "Осемте джуджета", което той многократно беше иронизирал, внезапно стана приоритетно. Софийската районна прокуратура обвини Петьо Петров, извърши светкавични разпити, претърсвания и отдели материали, свързани с Борислав Сарафов, по които вече работи ад хок прокурорът Даниела Талева. 

Именно документи от това  разследване, което след отстраняването на Гешев, СГП прокуратурата прекрати, от три дни разпространява АКФ.

В  днешната поредица свидетелка с тайна самоличност твърди, че освен и.д. главният прокурор  Борислав Сарафов, в "Осемте джуджета" многократно са ходили и бившата шефка на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова, като двамата влизали и излизали от стая на Еврото с кафяви пликове, вероятно с документи.

"Борислав Сарафов идваше по различно време на денонощието. Обичайно идваше през деня. Стоеше около 40 минути или час. Докато е идвал,  аз съм го виждала да говори с Петьо Петров", разказва анонимната свидетелка и уточнява, че визира периода 2018-2020 г.

От АКФ коментират, че това е петият очевидец, който свидетелства за връзките на Сарафов с Петьо Еврото. От неправителствената организация припомнят, че преди месец bird.bg също публикува протоколи от разпити от това разследване на други двама свидетели, единия от които с тайна самоличност.  Публично за посещения на Сарафов са говорили и бизнесмена Илия Златанов и бившата жена на Петров - Любена Павлова.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени