Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба представя 20 устойчиви архитектурни проекта, реализирани в 16 страни от ЕС

Снимка: Сайт на САБ

Архитектурно-строителният сектор е отговорен за 39 процента от замърсяването с въглеродни емисии. Това показва статистиката, която става основа за новите разработки на архитектите по света. Част от тях ще бъде показана в София в изложбата "20 архитектурни проекта срещу климатичните промени" в Централния дом на архитекта.

Изложбата ще бъде открита в 17 часа днес от президента на Съвета архитект Рут Шагеман, която пристига в България специално за срещата.

Прогнозите показват, че през следващите 40 години ще бъдат построени 230 милиарда квадратни метра, добавяйки еквивалента на площта на Париж към планетата всяка седмица или еквивалентната площ на Япония всяка година.

Архитектурата е основна движеща сила в прехода към по-устойчива жизнена среда и е важна част от намирането на решения за справяне с климатичните промени.

Изложбата представя 20 устойчиви архитектурни проекта, реализирани в 16 държави-членки на Европейския съюз. Проектите впечатляват с иновативни и отговорни към околната среда методи на проектиране и строителство, представят нови подходи, основани на откритост, креативност, дълготрайност и красота. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна