Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йотова - гост на Конския Великден в румънския Търговище

Вицепрезидентът Илияна Йотова.
Снимка: БТА

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде гост на традиционния празник Тудорица - Конски Великден на българите в румънския град Търговище.

Първите 57 български фамилии се заселват в румънския окръг Дъмбовица преди 172 години. Българският обичай Тудорица е част от културното наследство на малцинствата в Румъния. Конски Великден празнуват само в румънския град Търговище, където живеят близо 700 етнически българи.

"Конски Великден, или Тудорица, представлява центъра на живота на българската общност в Румъния, разказва отец Кирил, представител на Българската патриаршия в Румъния", казва отец Кирил, представител на Българската патриаршия в Румъния.

Българите в Търговище празнуват Туродица в първата събота на Великия пост.

"Има цял квартал, наречен "Матей войвода", населен с българи. В храма Св. Нифон, построен от българи, се отслужва молебен и се благославят хлебчета, колачета им казват. След това се освещават конете и градинарите. С каруците се отива от храма Св. Нифон до Културния дом, където е центърът на сдружение Заедно на българите в Търговище. И там започва надпревара с коне", разказва още отец Кирил.

Празникът включва фолклорна програма с участието на танцови ансамбли на българските организации от Търговище, Бълени, Извоареле и Винга.

По публикацията работи: Ерол Емилов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени