Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хоро да е, в Лондон да е" събра български фолклорни групи от цял свят

Снимка: Веселин Паунов

В Лондон за четвърта година поред се състоя празничният концерт "Хоро да е, в Лондон да е", който отново събра български фолклорни групи от цял свят.

Театър "Милфийлд" в Северен Лондон отново бе изпълнен до краен предел, за да се насладят стотиците присъстващи на колоритното българско народно творчество и пищните народни носии. Основна цел на инициативата е да сплотява българската общност в чужбина, а българският фолклор да продължава да съществува и зад граница. 

Организатор на концерта отново бе БФК "Мераклии" в британската столица с главен художесетвен ръководител и хореограф Венцислав Шопов, който развълнуван сподели преживяното специално за слушателите на БНР. "За поредна година става все по-хубаво и по-хубаво. Предоволен съм от всички участници, които се отзоваха, за да помогнат за този прекрасен концерт. Знам, че е много трудно, защото това са участници от Германия, Испания, България и Англия, които дадоха всичко от себе си, за да се случи това нещо, за да се достави удоволствие на тази публика, която ни очакваше с нетърпение", обясни Шопов.

В концерта участваха местните фолклорни групи "Мераклии" и "Веселяци", като този път се изявиха и деца от "Мераклии" с шопски танц.. На сцената излязоха танцов състав "България" от Палма де Майорка, ансамбъл "Лазарка" от Германия, "Здравец" от Саутхемптън, "Пагане" от Лондон , танцов състав "Шарена гайда" от България. Пяха мъжката фолклорна група "Огражден", Жасмина Живкова и Мария Георгиева. 

Това наистина бе празник за дошлите българи. Родолюбиви представители на българския бизнес в Лондон финансираха събитието. На концерта присъства и временно управляващият българското посолство Златко Барс-Димитров.




БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени