Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания за безплатни прегледи за оценка на яйчниковия резерв

Снимка: pixabay.com

Над 15 процента от жените в България, които са в репродуктивна възраст, имат по-малък брой яйцеклетки. Това сочат данните от проучване на нивата на Антимюлеровия хормон. То е направено сред 28 000 жени на възраст от 20 до 41 години. Проучването беше представено от инвитро специалисти в навечерието на празника Благовещение.

Антимилеровият хормон е основен маркер за яйчниковата възраст на жените и е добре да се изследва на млади години, казва д-р Явор Владимиров - репродуктивен специалист. Според представените от него данни близо една пета от жените между 30 и 34 години у нас имат ниска стойност на този хормон. Това означава по-трудно забременяване и риск от спонтанен аборт дори и при инвитро-процедура. Във възрастта 35-39 години този процент стига до 37, което надвишава процентите при американската и корейската популация:

"Което говори, че във времето репродуктивният капацитет на нашата популация от българи намалява по-бързо в сравнение с другите".

Според д-р Владимиров при все повече жени яйчниковата възраст е по-голяма от календарната, което означава и по-малка успеваемост на инвитро-процедурите:

"С днешна дата при момичета, които не плануват да имат дете и все пак яйчниковият резерв е приемлив, се преминава към замразяване на яйцеклетки и трябва да се знае, че това не е като застрахователна полица. И аз винаги съветвам тези момичета да търсят директно забременяване".

От утре в една от столичните инвитро-клиники започва кампания с безплатни прегледи за оценка на яйчниковия резерв при жени между 20 и 40 години. Нужно е предварително записване.

Д-р Владимиров даде следния съвет: "Да мислят за профилактика на репродуктивното си здраве".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна