Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барселона откри плажния сезон без душове заради сушата

Снимка: АФП

От този уикенд започна плажният сезон в Барселона. Той ще продължи до 27 октомври и за първи път се открива в условия на извънредно положение заради недостиг на вода.

Заради глобалното затопляне летният сезон в Испания вече е по-дълъг с почти два месеца, а заради липсата на дъжд в много части на страната е въведено извънредно положение. Сред тях и Каталуния, която се готви да посрещне туристи за активния сезон със специални мерки за пестене на вода.

На 10-те плажа на Барселона вече започнаха работа първите 30 спасители, които през лятото ще бъдат 54 на брой, а наблюдателните кули, които сега са 11 ще станат 21-на. Местната власт въведе и асистирана услуга за морско къпане на хора с двигателни проблеми на някои от тях, но душовете засега остават затворени заради строгите мерки за пестене на вода по време на въведеното извънредно положение.

Тоалетните работят с изрични указания „водата да се използва отговорно, а не да се пилее“. На някои места вече се появиха и билбордове, които призовават туристите да си носят бутилирана вода и да не подценяват ситуацията с недостига ѝ. Това неминуемо доведе и поскъпването й в крайбрежните заведения.

Хотелите също въведоха дневен лимит, който се контролира с намаляването на топлата вода. Градините и парковете се поливат с пречистени отпадни води, а за домакинствата се внася обезсолена морска вода от преработвателните станции в Каталуния и Валенсия.

Започна почистването на пясъка и морската вода от отпадъци около плажовете, а забраната за тютюнопушене на тях остава в сила, въпреки съпротивата на заклетите пушачи.

Снимка: АФП


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна