Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Древноримски императори и турски султани в Музея на летището в Истанбул

Не е лесно да се открие музея на летището в Истанбул, въпреки че има табели, а копия от статуи на римски патриции уж указват пътя. За да стигнете до него трябва да се качите на втория етаж и да минете покрай СПА-център, кулинарно училище, хотел за бърза почивка и място за отдих на домашни любимци. Естествено, че надникнах и там. Изкуствена трева, играчки, пейки, на които да поседнат стопаните.

Но не това бе целта на издирването ми. Макар да се кичи с титлата "най-големият в света музей на летище" културната институция на аерогарата в Истанбул, както се уверихте не е лесна за откриване и само изключително мотивиран любопитко като мен би упорствал.

Входът е 13 евро, но си струва всеки цент, макар в началото човек да се чуди къде са обявените 316 творби от 29 музея, които са събрани в изложбата "Съкровищата на Турция. Лицата на трона".Пък после се сеща, че освен мраморните торсове на императори и богове е видял още десетки монети, листове от корана и миниатюри и бройката излиза.

Мястото е замислено като интерактивно и светлинните табла и ефекти играят подавляваща роля в експозицията. Те, освен, че обясняват артефакта, показват откъде е дошъл и разказват историята му, сякаш доразвиват неговото въздействие. Нежен лъч обхожда релефа на древна плоча и го подчертава. Пламък оживява очите на император Адриан. Шарени плочки покриват белите стени, сменят ги цитати от корана и интериори от султански дворци… Лабиринт от "мигащи" сини очи на късмета отвежда до музейния магазин.

Идеята на експозицията е пътниците да се запознаят с турската култура и история. Изложбата "Съкровищата на Турция. Лицата на трона" е разположена на площ от 1000 кв.м. и представя многото цивилизации, които Анатолия е приютявала през хилядолетното си съществуване.


След като мине човек през граничния контрол и попадне в залата на заминаващите, ако е решил да спази задължителните три часа преди полета, определено ще му остане време за посещение в музея.

Според президента на Гилдията на екскурзоводите в Истанбул Седат Борновали, изложбата е била планирана да остане отворена само за шест месеца, но поради засиления интерес е удължена.

По време на церемонията по прерязване на лентата през юли м.г. министърът на културата и туризма Нури Ерсой каза, че музеят събира артефакти, отразяващи всички цивилизации в Анадола, сърцето на Турция, и че "една трета от чуждестранните посетители идват в Турция през летище Истанбул".


Министърът заяви, че през 2019 г. около 15 милиона души са влезли в Турция от Истанбул, докато други 15 милиона са го използвали за транзитни пътувания. Той е убеден, че бройката им стремглаво расте. И всеки от пасажерите ще има възможност да научи повече за анадолските цивилизации. Но заради онези, които често пътуват, музеят всяка година ще сменя концепцията си.

"С най-модерните технологични съоръжения ще изложим хилядолетния опит на Анадола и Истанбул, лични вещи на крале и императори, портрети, трона на предците, които някога са управлявали света", добавя министърът на културата и туризма Нури Ерсой.


Чак лични вещи на крале и императори не видях в музея, но особено много ми се понравиха плюшените топки-табуретки, разхвърляни в репликата на султански будоар. Поседнал върху тях посетителят спокойно може да разглежда зографисания таван, да обхожда с поглед ризниците и мечовете и да пружинира, докато се взира в образите на отдавна изтлели владетели.

Снимки и видео: Магдалена Гигова

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна