Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румъния използва изкуствен интелект в помощ на европейските средства за местните фермери

Румънска агенция за финансиране на инвестиции в селските райони

Румънската държавна агенция за инвестиции в селските райони използва изкуствен интелект, за да помогне на фермерите да кандидатстват за средства от Европейския съюз, съобщи в понеделник една от най-слабо развитите цифрови икономики в ЕС, предаде Ройтерс.

Агенцията за финансиране на инвестиции в селските райони (AFIR) заяви пред Ройтерс, че е започнала да използва роботи от компанията за софтуерна автоматизация UiPath преди малко повече от две години.

Роботите са поели отнемащите време задачи по обработването на държавните бази данни, за да осигурят имотни регистри и съдебни регистри за фермери, предприемачи и държавни институции, кандидатстващи за средства от ЕС.

"Базираната на изкуствен интелект автоматизация играе изключително важна роля в ускоряването на ключовите процеси за фермерите и правенето им по-ефективни", посочи пред новинарската агенция директорът на AFIR Джордж Чирита.

Откакто започна да използва роботи, агенцията е обработила искания за финансиране на стойност 5,32 милиарда евро от повече от 50 000 фермери, компании и местни институции.

Роботите са спестили приблизително 784 дни търсене на документи от страна на персонала на AFIR, се казва още в съобщението.

Агенцията е изплатила средства на стойност 21 милиарда евро за последните две десетилетия, допълват от AFIR.

Въпреки че Румъния се превърна в един от най-активните технологични центрове в Европа с висококвалифицирана работна ръка, тя все още изостава от много други европейски държави в предлагането на цифрови обществени услуги за гражданите и бизнеса и се мъчи да използва милиарди евро от фондовете за развитие на ЕС.

Данни на Евростат показват, че едва 28% от румънците са имали поне основни цифрови умения през 2023 г., което е под средното за ЕС ниво от 54 на сто.

UiPath, румънската компания, оценена на 13,3 милиарда долара, след като стана публична на Нюйоркската фондова борса, посочи пред Ройтерс, че е предоставила услуги за автоматизация на други земеделски агенции, включително в Норвегия и Съединените щати.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна