Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всички сме риби… Доц. Тихомир Стефанов, който изследва акваторията на Антарктида

Доц. д-р Тихомир Стефанов
Снимка: Личен архив

Доц. д-р Тихомир Стефанов, който работи повече от 20 г. в Националния природонаучен музей при БАН, е следващият гост в поредицата на БНР: "Антарктида – за природата, науката и хората".

Той се занимава с хидробиология и ихтиология – науката, която изследва рибите. От малък му е интересно всичко, което е свързано с животните, но истинската му страст се оказват… рибите.

В едно свое интервю той казва: "В крайна сметка всички сме риби. От тях тръгва еволюцията на всички четирикраки".

Тази година e втората от работата му по двугодишен проект на остров Ливингстън, който е свързан с изследването на биологичното и видовото разнообразие на рибите в тази акватория.

Освен откриването на нови видове, проектът на доц. Стефанов изследва хипотезата, че активното топене на ледниците в Антарктика оказва пряко влияние върху поведението на рибите и може да послужи като индикатор за изследване на промените в климата.

След завършване на изследванията и обработването на рибите, част от тях ще бъдат препарирани и изложени като част от експозицията на Националния природонаучен музей. 

С доц. д-р Тихомир Стефанов ни среща Марина Великова - музикален редактор в програма "Хоризонт" на БНР, която също бе част от експедицията ни на Антарктида.

Следете поредицата "Антарктида – за природата, науката и хората" всеки вторник в предаването "Хоризонт до обед" по Българското национално радио.


По публикацията работи: Eкип на БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна