Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поевтинява за втори пореден ден на търговия

Петролните фючърси поевтиняват за втора поредна сесия на търговия след силен ръст на складовите запаси на суров петрол в САЩ през последната седмица, което подсили опасенията относно търсенето в най-големия потребител в света.

Към 11.30 часа българско време фючърсите на петрол Брент се понижават с 1,05% към 85,35 долара за барел, отправяйки поглед към дъната около 85,11/85,06 долара за барел от края на миналата седмица.

Аналогичните фючърси на американския лек суров петрол WTI поевтиняват с 0,95% към 80,85 долара за барел, отправяйки поглед към дъното от 21-ви март около 80,30 долара.

Поевтиняването е факт, след като късно снощи Американският петролен институт (API) отчете изненадващо рязко нарастване на складовите петролни запаси в САЩ с 9,337 млн. барела през седмицата до 22-ри март. Това е най-солидното нарастване на седмичните петролни запаси от средата на февруари 2023 г. насам.

В същото време Министерството на енергетиката на САЩ съобщи, че запасите от суров петрол в Стратегическия петролен резерв са се увеличили с още 0,7 млн. барела до 363 милиона барела към 22 март -  най-високото ниво от април 2023 г.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Поевтиняването на петрола обаче изглежда ограничено преди очакваната следващата седмица среща във формата ОПЕК +, на която обаче не се очаква промяна на досегашния ангажимент за доброволно свиване на производството с около 2,2 млн. барела и през второто тримесечие на годината.

Търговците на суровини остават предпазливи и с оглед на продължаващите украински атака с дронове по енергийната инфраструктура на Русия, като по последни оценки на Ройтерс тези удари са навредили на около 14% от общия преработвателен капацитет на руските петролни рафинерии, включително производството на бензин и дизел за собствения ѝ вътрешен пазар.

Изчисленията показват, че 900 000 барела на ден рафиниращ капацитет е бил извън строя след атаки с дронове, като това включва рафинериите "Норси" и "Волгоград" на "Лукойл", както и рафинериите "Куйбишев" и "Рязан" на "Роснефт".

JP Morgan пък изчисли, че прекъсванията на капацитета на рафинерии в Русия могат да добавят значителна рискова премия към пазара на петролни дестилати, залагайки на това, че възстановяването на капацитета отнема седмици или дори месеци. Банковите анализатори са изчислили тази рискова премия на 4 долара за барел.

Анализаторите прогнозираха, че производството на суров петрол в Русия ще спадне през второто тримесечие в резултат на прекъсванията на рафиниращите мощности, тъй като капацитетът за съхранение на петрол в Русия вече е доста ограничен.

Въпреки днешното поевтиняване, цените на суровия петрол Брент се повишиха с почти 5 долара за барел в рамките на отиващия си месец март - най-голямото поскъпване от почти пет месеца.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна