Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индия ще издигне ограда по 1610-километровата си граница с Мианма

Граничен пункт между Индия и Мианма
Снимка: БТА

Индия планира да отдели близо 3,7 милиарда долара за ограда по 1610-километровата си граница с Мианма в рамките на около десетилетие, за да предотврати контрабандата и други незаконни дейности, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източник, пряко запознат с въпроса.

По-рано тази година Делхи заяви, че ще постави ограда по границата и ще прекрати дългогодишната политика на безвизово движение с обхванатата от военен преврат Мианма за гражданите на граничните райони от съображения за националната сигурност и за да запази демографската структура на североизточния си район, посочва БТА.

Правителствена комисия одобри по-рано този месец разходите за оградата, които трябва да бъдат одобрени и от кабинета на министър-председателя Нарендра Моди, каза източникът, пожелал анонимност.

Кабинетът на министър-председателя и министерствата на вътрешните работи, на финансите, на външните работи и на информацията не отговориха веднага на молбата за коментар. Към момента Мианма също не е коментирала плановете на Индия.

След военния преврат в Мианма през 2021 г. хиляди цивилни и стотици войници избягаха оттам в индийски щати, където хората от двете страни имат общи етнически и семейни връзки. Това безпокои Делхи поради риска от разпространение на напрежение и в Индия.

Някои членове на индийското правителство също така изтъкват, че пропускливостта на границата е допринесла за напрегнатата ситуация в размирния североизточен индийски щат Манипур, граничещ с Мианма. От близо година Манипур е обхванат от подобна на гражданска война ситуация между две етнически групи, едната от които има общо родословие с мианмарското племе чин.   

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна