Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещите германски институти намалиха рязко прогнозата за растежа на Германия до едва 0,1%

Петте водещи германски икономически институти заявиха в сряда, че очакват растеж на най-голямата европейска икономика от едва 0,1% през 2024 г., тъй като високите лихвени проценти, слабото глобално търсене и политическата несигурност отслабват надеждите за по-силно възстановяване. Това представлява солидна низходяща ревизия от тяхната предишна прогноза за повишение на БВП на Германия с 1,3% през тази година.

В същото време те очакват известно възстановяване на растеж на БВП до 1,4% през 2025 г. при предишна тяхна оценка за експанзия от 1,5 на сто.

"Въпреки че е вероятно възстановяването да започне от пролетта, общият импулс няма да е твърде силен", посочи Щефан Кутс, ръководител на икономическите изследвания в Института за световна икономика в Кил (IfW), предаде Ройтерс.

Към момента БВП на Германия е само малко по-голям, отколкото преди коронавирусната пандемия, тъй като от тогава насам производителността в страната е в застой, посочиха водещите институти в последния доклад, очертаващ техните шестмесечни съвместни икономически прогнози.

"Наскоро имаше повече насрещни, отколкото попътни ветрове във вътрешната и външната икономика", се казва още в доклада.

В него се посочва, че германският износ е намалял въпреки нарастващата световна икономическа активност, главно защото търсенето на капиталови и междинни стоки, които са важни за Германия, беше слабо, а ценовата конкурентоспособност на енергоемките стоки пострада.

Несигурността относно икономическата политика натежа върху корпоративните инвестиции, които вероятно ще останат на нивото от 2017 г. въпреки очаквания подем през следващата година, смятат водещите немски експерти.

В доклада се отбелязва, че през настоящата година частното потребление ще се превърне в най-важната движеща сила за икономиката, следвано от по-силен износ през следващата година. Частното потребление би трябвало да се възползва от по-ниската инфлация, като петте немски института очакват инфлацията в Германия да се понижи до 2,3% през 2024 г. и до 1,8% през 2025 г.

Според тях, стабилният пазар на труда също би трябвало да подкрепи потреблението, като безработицата вероятно ще се повиши само леко и ще спадне отново от пролетта нататък.

Петте института очакват ниво на безработицата от 5,8% през 2024 г., след което да спадне до 5,5% през 2025 г.

На фона на устойчивия пазар на труда имаше добри новини за заплатите, като реалните заплати ще се увеличат през целия прогнозен период и ще компенсират загубите от 2022 г. и през първата половина на 2023 г., се казва още в доклада, но се добавя, че нивото на безработица, наблюдавано в края на 2021 г., преди драстичния скок на инфлацията, не се очаква да бъде достигнато до второто тримесечие на 2025 г.

Ройтерс напомня, че икономическото министерство на Германия включва съвместните прогнози на петте водещи институтите - Ifo, DIW, IWH, IfW и RWI в собствените си прогнози.

В последната си прогноза германското правителство заложи на слабо нарастване на икономиката с едва 0,2% през тази година - далеч под предишната прогноза за експанзия от 1,3 на сто.

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна