Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИТН получи папката от президента, след секунди я върна – празна!

Снимка: Скрийншот/ФБ/БНР

"Има такъв народ" получиха от президента Румен Радев папката с третия мандат за съставяне на правителство, но веднага, както още преди ден обявиха, му я върнаха празна – отказаха да водят преговори за съставянето на правителство.

"Реших да връча третия мандат на вашата парламентарна група, най-малката, защото винаги сте имали ясна и последователна позиция", обърна се към тях държавният глава, като им обясни, че опциите са две - да реализират мандата или да го върнат.

"Благодарим за доверието, напълно разбираме трудната ситуация, в която ви поставиха с ненужните промените в Конституцията... Това мнозинство, което ги прие, е вредно. Благодарим за доверието, но през всичките тези 9 месеца ние декларирахме, че това управление е порочно, затова призовахме да се отива на избори.

Изборите са най-висшата форма на демокрация, ще задържим тази папка само още няколко секунди и ще ви я върнем празна, с неизпълнен мандат, защото това е най-правилното. Оттук-нататък нека да решават хората", обоснова решението на ИТН Ивайло Вълчев.

На свой ред държавният глава обяви, че няма да губи повече време и още от днес започва среща с всички потенциални министър-председатели за сформирането на служебен кабинет, който да организира предсрочните парламентарни избори.

За служебен министър-председател президентът може да избира измежду: председателя на Народното събрание, управителя или подуправителите на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Мандатът на ИТН бе последната възможност да бъде съставено редовно правителство в рамките на настоящото Народно събрание.

Вчера "Продължаваме промяната" – "Демократична България" (ПП-ДБ) получиха втория мандат за съставяне на правителство от президента и го върнаха веднага неизпълнен.

ПП-ДБ върнаха мандата, поискаха от президента избори 2 в 1

Ден по-рано парламентът реши, че първият мандат за съставяне на правителство с кандидат за премиер Мария Габриел приключва неуспешно.

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна