Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рециклирането в България: Проблем са инфраструктурата и отпадъците от домакинствата

Снимка: Архив

Качественото събиране на отпадъците и качественото им рециклиране са основните пътища за изпълнение на целите на Европейския съюз (ЕС), свързани с отпадъците от опаковки и влагането на рециклирано съдържание в тях. Това заяви Цветанка Тодорова, председател на Българска Асоциация "Полимери". Във връзка с предстоящото приемане на Регламента за опаковките и отпадъците от опаковки, Браншова Асоциация Полимери организира дискусия по темата с акцент върху ролята на рециклирането.

Бъдещият Регламент за опаковките и отпадъците от опаковки предопределя необходимостта от качествено рециклиране на пластмасата. Това обаче отново ни връща към проблема с разделното и качественото събиране на отпадъците от опаковки, което у нас стои на дневен ред от много години, подчерта Цветанка Тодорова.

"Смятаме че ситуацията в България все още не е на необходимото ниво, така че да се подсигури качествено рециклиране заради качеството на отпадъка, който се подава към рециклиращите предприятия“, поясни тя.

Тодорова посочи, че за постигането на целите, заложени от Европейския съюз за събиране и рециклиране на пластмасовите опаковки за еднократна употреба, е необходимо много добро взаимодействие между бизнеса и най-вече добрата воля на държавата и общините.

"Съществуващата инфраструктура в България не винаги предразполага към добра събираемост. Например, едно от изключително важните неща е разделното събиране на органичния отпадък от домакинствата, където България е много далеч от това събиране все още. Друг основен фактор е по-бързото въвеждане на депозитната система, която отчасти ще подпомогне този процес", уточни Тодорова.

В кръглата маса "Новото европейско законодателство за отпадъците от опаковки и ролята на рециклирането"  участие ще вземат зам.-министърът на околната среда и водите Николай Сиджимов, както и други представители на екоминистерството.

По публикацията работи: Антония Чорева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна