Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ спад на продажбите на дребно в Германия през февруари

Германските продажби отбелязаха изненадващ, при това доста силен спад през февруари, като това е поредно доказателство за слабо крайно потребление, което по принцип е основен генератор за растежа на водещата европейска икономика, показват данни на официалната федерална статистика Destatis.

Продажбите на дребно се свиха през февруари с цели 1,9% спрямо януари, когато се понижиха с 0,3%, докато осреднените пазарни очаквания бяха за тяхно повишение с 0,3 на сто. Това представлява намаляване на търговията на дребно за четвърти пореден месец и най-солиден спад от октомври 2022 г. насам, отразявайки продължаващото негативно влияние на повишената инфлация и високите разходи по заеми.

Графика на продажбите на дребно (на месечна база)



Търговията с хранителни стоки се сви с 1,7%, докато продажбите на нехранителни стоки се понижи с 1,0%. Спад с 2,8% в сравнение с предишния месец отбелязаха и продажбите по интернет и по пощата.

На годишна база търговията на дребно се понижи през февруари с 2,7% след спад с 1,2% през януари, свивайки се за четвърти пореден месец.

Доста слабите данни за търговията на дребно потвърждават, че потреблението продължава да не бъде важен двигател за развитието на германската икономика.

Вчера водещите пет немски икономически института ревизираха рязко надолу прогнозата си за икономическия растеж на Германия през 2024 г. до едва 0,1% от 1,3% предишна оценка.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна