Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестно автошествие на миньори и енергетици блокира пътни артерии в Стара Загора и Хасково

Протестната вълна на миньори и енергетици в защита на комплекса "Марица Изток" се разраства. Днес в планираното четвърто  автошествие на работещите от Старозагорска област ще се включат и техни колеги от Хасковския регион. Акцията ще обхване няколко града и ще затвори ключови пътни артерии, съобщи пред Радио Стара Загора Станимир Георгиев, председател на Управителния съвет на сдружението "Миньори и енергетици заедно", което е и организатор на протеста.

Колоната от автомобили ще потегли традиционно от паметника на Св. Иван Рилски в Раднево, където протестиращите ще се съберат в 9:00 часа и ще преминат през централната градска част в посока градовете Гълъбово, Симеоновград, Димитровград, Хасково, за да стигнат Харманли, където на изхода за автомагистрала "Марица" има обявено затваряне на пътя в рамките на час между 13:00 и 14:00 часа.

След тази спирка автошествието ще продължи по аутобана, за да стигне до отбивката за Симеоновград и да поеме към Гълъбово, където пред „Брикел“ отново ще има затваряне на движението за час между 15:30 и 16:30 часа.

Протестът ще приключи в Раднево около 18:00 часа.

От Сдружението ще разпространят декларация до Народното събрание и президента Румен Радев.

Хората са категорични, че няма да отстъпят от поставени три искания към властта. Те настояват държавата да спре плащането на въглеродните квоти от централите в Маришкия басейн до изграждането на завод за тяхното улавяне.

Застават зад изпълнение на концесионния договор на Мините като неразделна част от това да бъде рекултивация на земите в комплекса - една част да остане земеделска земя, а останалата да бъде включена в горски фонд, както е по концесионен договор. Те се обявиха против планираната от 1 юли частична либерализация на електроенергийния пазар заради риска от поскъпване на тока за домакинствата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна