Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна призовава Индия да преосмисли съветското наследство на връзките си с Русия

Кулеба: Индия да купува руски петрол е добре, но не финансирайте военната машина на Путин!

Дмитро Кулеба, украински външен министър
Снимка: Times of India

Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова Индия да застане до Киев, заявявайки, че близките връзки на южноазиатската държава с Русия се основават на "съветското наследство", което "се изпарява", съобщи в петък "Файненшъл таймс".

По време на двудневната си визита в азиатска държава той също така призова Индия да направи така, че да не финансира военната машина на руския президент Путин.

Индия традиционно има тесни икономически и връзки в областта на отбраната с Москва и се въздържа да критикува Русия за нахлуването й в Украйна през февруари 2022 г., като вместо това до неотдавна увеличи покупките на руски петрол до рекордни нива.

Кулеба, който вчера започна двудневно посещение в азиатска държава, за да прокара визията на Киев за пътя към мира в Украйна и да укрепи връзките с Индия, каза, че може много да спечели от разширяването на търговските и технологичните връзки с неговата страна.

"Интересуваме се от внос на някое от тежкото машиностроително оборудване, което Индия произвежда“, каза той. Украйна се стреми да възстанови търговията с Индия, особено на селскостопански продукти като слънчогледово олио и други индийски стоки.

Той също така предложи на индийските компании роля в следвоенното възстановяване на неговата страна, отбелязва "Файненшъл таймс".

"Сътрудничеството между Индия и Русия до голяма степен се основава на съветското наследство. Но това не е наследството, което ще се пази за векове; това е наследство, което се изпарява", добави той.

Украйна се надява да проведе среща на върха на световните лидери без руско участие през следващите месеци, за да придвижи плана си за мир, който наред с други неща призовава за изтегляне на руските войски от нейната територия, напомня финансово издание.

В отделно интервю за вестник Times of India Кулеба отбеляза, че Украйна не е против сътрудничеството между Индия и Русия, като същевременно посочи, че ангажираността между Ню Делхи и Киев е нараснала от началото на войната.

"Нашата работа е да предадем просто съобщение до Ню Делхи. Когато решите да се ангажирате с Русия, моля, знайте, че червената линия за Украйна е финансирането на военната машина на Русия. Индия да купува руски петрол е добре, но не финансирайте военната машина на Путин", подчерта украинският външен министър. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна