Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Huawei удвои нетната си печалба

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китайският технологичен гигант Huawei Technologies Co. отчете силен ръст на нетната си печалба през последното тримесечие на 2023 г. след поредица силни тримесечни печалби през миналата година, надграждайки възраждането на своя потребителския бизнес в областта на смартфоните спрямо важния конкурент iPhone на Apple Inc. и бележейки възход в подразделението си за облачни услуги срещу досегашния лидери  Alibaba Group Holding Ltd, съобщава Блумбърг.

Китайският лидер в областта на мрежите и електрониката отчете нетна печалба от около 13,9 милиарда юана (1,9 млрд. долара) през последните три месеца на миналата година, като това е с над 65% повече от печалба за 8,4 млрд. юана година по-рано.

Приходите на компанията за 2023 г. пък нараснаха с 10% спрямо година по-рано до 704,2 млрд. юана (около 97,4 млрд. долара), като това беше най-солидният растеж от 2019 г. насам.

Резултатите подчертават как Huawei, обект на американски санкции и експортен контрол от години, е напреднал в навигирането през сериозните предизвикателства. През миналия август компанията представи своята флагманска гама смартфони Mate 60 с вътрешно проектиран и произведен 7-нанометров процесор, което предизвика вълна от национална популярност в Китай.

Подразделението на компанията за потребителска електроника отбеляза растеж от 17,3% през 2023 г., като продажбите бяха за 251,5 милиарда юана.

Huawei, която беше почти "изхвърлена" от бизнес със смартфони и от производството на чипове, след като САЩ я отрязаха от задгранични доставчици през 2019 г., се очертава като символ на решимостта на Китай да осуети ограниченията на Вашингтон. Сега т изгражда мрежа от заводи за производство на чипове, за да подкрепи дългосрочните си амбиции в области като електрическите превозни средства и изкуствения интелект.

Подразделението на компанията за облачни изчисления пък отбеляза растеж с близо 22% през изминалата година, продължавайки да засилва конкурентното навлизане в облачния пазар на Alibaba и Tencent Holdings Ltd. в Китай. През този месец фирмата внедри модел за прогнозиране на времето, базиран на изкуствен интелект, с метеорологичното бюро в родния град на компания - Шенжен. Чиповете на компанията се появяват и в системите на китайски разработчици на ИИ (AI), като тази, използвана от базирания в Хонконг Център за изкуствен интелект и роботика за обучение на AI асистент за неврохирурзи, отбелязва Блумбърг.

Въпреки че Huawei не е стигнал толкова далеч, колкото друг китайски технологичен гигант като Xiaomi Corp., която тази седмица пусна първите си електромобили със собствена марка, компанията от Шенжен отбелязва напредък в предоставянето на технологии за автомобилния сектор. Този бизнес нарасна със 128% през 2023 г. и Huawei показва автомобили Aito в своите магазини в Китай.

Възраждането на Huawei съвпада с нарастващия натиск върху Apple от страна на китайското правителство, което все повече задължава или насърчава използването на собствени устройства и технологии в различни индустрии и сектори – включително в държавните предприятия. Възходът на смартфона Mate 60 също разпали ентусиазма на потребителите към местните марки.

Според официални данни, през февруари доставките на iPhone на Apple в Китай спаднаха с цели 33% спрямо година по-рано, удължавайки спада в търсенето на флагманското устройство на най-важния отвъдморски пазар за американската голяма технологична компания.

В края на миналата година обаче Huawei предупреди за опасностите, пред които са изправени нестабилната индустрия и глобална икономика през 2024 г.

В резултат на пробива на Huawei при изграждането на 7-нанометров процесор (7nm) собствено производството, властите във Вашингтон претеглят различни възможни отговори - от поставяне на доставчици на Huawei в черен списък до привличане на съюзници за затягане на съществуващата блокада на полупроводникова технология.

Министърът на търговията Джина Раймондо каза, че САЩ ще "направят всичко необходимо", за да защитят националната си сигурност. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени