Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На първо четене:

Ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в отпуск, за да заемат политически длъжности

Снимка: Ани Петрова
Чуй новината! Чуй новината:

Ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в неплатен отпуск, за да заемат политически длъжности - Законопроектът влезе за гласуване в Народното събрание и бе подкрепен на първо четене с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. 

От "Възраждане" и ИТН заявиха, че процедурата е противоконституционна. 

Депутатите приеха и срок от три дни за законодателни промени преди второто четене.

Според промените, управителят и подуправителят на БНБ и Сметната палата могат да ползват неплатен годишен отпуск, ако бъдат избрани за служебен министър председател. След освобождаването си, те ще могат да продължат мандата, за който са избрани. Извън евентуалните задължения на служебен премиер, ръководител на банка няма да могат да извършват друга платена дейност, освен преподавателска, или да членуват в органите на дружества, в които БНБ има участие.

Промените се налагат заради проблемите с конституционните промени, при които се оказа, че специални закони за БНБ, Сметната палата и омбудсмана не позволяват на заемащите тези длъжности и заместниците им да заемат други постове.

От "Възраждане" и "Има такъв народ" определиха тези текстове като противоконституционни.

Цончо Ганев от "Възраждане" попита:

"И какво ще направим ситуацията, в която унизително се молихте на президента онзи ден, след като му орязахте всички правомощия? Това ли ви е договорката в момента с президента, с ГЕРБ и с ДПС. За пореден път ли ще се молите, унижавате и пълзите".

"Вижда един баща на новата конституция - Христо Иванов, на първия ред. Господин Иванов, баща на Конституцията, вие, който употребихте майката на правото, за да родите това отроче "промени в Конституцията", излезте на трибуната, баща на Конституцията, и обяснете - има ли проблем и дали с това, което в момента не предлагате, няма още веднъж да употребите майката на правото", каза Тошко Йорданов от ИТН. 

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна