Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шрьодер смята, че приятелството му с Путин може да помогне за спиране на войната с Украйна

Герхард Шрьодер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В едно от редките си интервюта бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер защити приятелството си с президента на Русия Владимир Путин и поиска преговори за прекратяване на войната в Украйна. 

Пред германската агенция DPА той заяви, че Германия и Франция трябва да подновят опитите да се намери примирие между Русия и Украйна. 

Герхард Шрьодер все още смята, че приятелството му с руския президент Владимир Путин може да допринесе за прекратяване на войната в Украйна. 

"В продължение на много години ние работихме заедно разумно. Може би това все още може да помогне за намирането на решение чрез преговори, не виждам друг начин", заяви Шрьодер в интервю за Германската агенция DPA. 

Кремъл приветства коментарите на Шрьодер. Според руските информационни агенции говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е заявил в четвъртък, че добрите, конструктивни отношения на лично ниво, като тези между Путин и Шрьодер, могат да помогнат за решаването на проблемите. 

Шрьодер е приятел на г-н Путин, откакто беше канцлер от 1998 до 2005 г. и продължава да работи за компаниите, които са мажоритарен руски собственик на газопровода "Северен поток" през Балтийско море. 

Въпреки че определи руското нападение над Украйна като "фатална грешка", той не се е отрекъл от Путин. Той подкрепя нов опит за посредничество на правителствено ниво. 

"Франция и Германия ще трябва да поемат инициативата. Очевидно е, че войната не може да приключи с пълното поражение на едната или другата страна".

Шрьодер определи спекулациите, че Путин може да започне ядрена война или да нападне страна от НАТО на източния фланг, като "глупости". За да се пресече в зародиш ескалацията към подобни сценарии и да се предотврати нарастването на тревогите на населението, освен подкрепата за Украйна, трябва сериозно да се помисли и за решение на конфликта, подчерта той. 

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна