Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба: "75 години НАТО и 20 години България в НАТО“ в БТА

"НАТО дава сигурност и стабилност на държавите не само в Европа, но и в света". Това заяви проф. Огнян Герджиков, председател на 39-ото Народно Събрание, което приема Ратификацията на Северноатлантическия договор за членството на България в Алианса. Проф. Герджиков откри изложбата "75 години НАТО и 20 години България в НАТО“ в Българската телеграфна агенция. 

На една от снимките в изложбата проф. Огнян Герджиков предава Ратификацията на договора за членство в НАТО, приета от народните представители с 226 гласа „За“ и 4 „против“.

Герджиков: "По настоящем има политическа сила, която апелира България да излезе извън НАТО. Смятам, че не трябва да се поддаваме на подобни внушения, тъй като НАТО дава една сигурност, дава една стабилност на държавите не само в Европа, но и в света".

Генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев посочи едно от петте важни послания на изложбата:

"Значение имат само онези решения, които са с поглед за много години напред. Това трябва да ни накара да се замислим дали днес водачите на България имат такъв поглед особено на фона на злободневни сътресения, които предизвикват различни промени, за които се оказва, че са приети без мисъл как ще се прилагат няколко месеца напред".

Кирил Вълчев, каза още, че успешен съюз е единствено онзи, който е в името на живота, "а не в жертването му, защото най-висшата ценност е съхраняването на човешкия живот".


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени