Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев посочи Димитър Главчев за кандидат за служебен премиер

Автор:
Димитър Главчев
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Държавният глава Румен Радев определи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател, съобщиха от Президентството. 

Главчев беше депутат от ГЕРБ в шест парламента, а през 2017 г. за няколко месеца - и председател на 44-ото Народно събрание. През юли 2023 г. беше избран от 49-тото НС за председател на Сметната палата

От 14.00 часа в събота държавният глава ще приеме кандидата за служебен министър-председател в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство.

По-рано днес Радев проведе консултации със служителите, които съгласно най-новите промени в конституцията могат да заемат поста на служебен министър-председател. 

Разговорите обаче завършиха без ясен резултат кой може да поеме поста служебен премиер. 

Новината, че президентът се кани да назначи Главчев за служебен премиер, идва ден след като лидерът на ГЕРБ изрично го помоли, чрез медиите, да не го прави:

"Просто цялата кампания ще мине все едно ние управляваме. Ние управляваме, след като сме спечелили избори, а не да сме втори, трети или пети и да искаме да управляваме цялата държава", коментира Борисов в четвъртък.

Кой е Димитър Главчев?

Димитър Главчев е магистър по международни икономически отношения и по счетоводна отчетност, става ясно от биографията му на сайта на Сметната палата. Завършил е УНСС и е дипломиран експерт – счетоводител, регистриран одитор в Института на дипломираните експерт-счетоводители. 

Той е народен представител и член на Комисията по бюджет и финанси от 41-ото до 46-ото Народно събрание. Председател е на 44-ото Народно събрание за периода 19.04.2017 – 17.11.2017 г. Заместник-председател на 43-ото Народно събрание. 

Главчев беше номиниран за председател на Сметната палата от ГЕРБ-СДС и избран на 28 юли 2023 година със 148 депутатски гласа. "Против" тогава гласуваха само от "Възраждане", а БСП и "Има такъв народ" гласуваха "въздържал се".
По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени