Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борът по парк "Хисарлъка" над Кюстендил боледува и съхне

Снимка: БГНЕС

Черният бор, който преобладава по лесопарк "Хисарлъка", боледува и съхне. Десетки дървета са с кафяв цвят, има вече и изсъхнали. Процесът се вижда и притеснява кюстендилци. Според специалисти лесовъди боровете са нападнати от гъбични процеси - резултат от лошото стопанисване и неподдържането на парка от години. 

 Лесопарк "Хисарлъка" е на площ от около 1300 декара. Залесен е в края на 19в. и е презалесяван през 20-30-те години на миналия век. Преди години върхов корояд унищожи територии, заети с бял бор .Сега проблемът е при черния бор. Специалист по горките видове поясни:

"Това е във връзка със захратстяването. Години не се върши никаква работа в тази посока - да се осигури месторастенето на основния дървослой. Влизат храстови видове, които са пионерни, които обаче създават друг микроклимат, който е с повишена влажност, което пък, от своя страна, създава благоприятна среда за гъбични вредители и това се знае от много време. Просто сега се вижда от тази страна".

Че има проблеми с опазването на "Хисарлъка", призна и кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов при откриването на Седмицата на гората, което стана с поклонение пред паметника на създателя на парка Йордан Митрев.



По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени