Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

103 платформи за щъркели са монтирани в Кюстендилско за 5 години

Снимка: bspb.org

103 платформи за щъркели са монтирани в Кюстендилския регион за последните 5 години - това беше коментирано на среща в Дупница между екипи на "Електрохолд" и "Българското дружество за защита на птиците".  Обезопасени са 508 електрически стълба за предпазване на различните птици, които се установяват по електропреносната мрежа. 

Електропреносното дружество и Сдружението за защита на птиците представиха два проекта по Програма LIFЕ, по които  трябва да бъдат обезопасени  6 600 електрически стълба, да бъдат  постави  4 900 маркиращи устройства и да се монтират 900 платформи за щъркелови гнезда на територията, обслужвана от "Електрохолд" - т.е. Западна България. 

Бяха изнесени и любопитни факти, свързани с популацията и "поведението" на щъркелите. Например има щъркелови гнезда, които тежат до 1 тон.

Мария Георгиева, ръководител на сектор "Екология" при Електроразпределителни мрежи "Запад" каза:

"Платформите, които използваме, целят увеличаване на разстоянието между гнездото и стълба. В община Дупница са около 93".

За цялостната си политика за опазване на околната среда компанията ЕРМ-Запад е класирана на първо място в конкурса b2Меdia към ЕК - "Най-зелените компании в България" зя 2023 год., стана ясно на срещата.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна