Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп критикува "атаката срещу християнството" от страна на Байдън

Снимка: БТА

Доналд Тръмп и негови съпартийци републиканци атакуваха Джо Байдън за "атака срещу християнството", след като президентът на САЩ изтъкна Деня за видимост на транс хората, който тази година съвпадна с Великден (за католиците – б.р.), предаде АФП.

Това е поредният етап от културната война, която оформя надпреварата за Белия дом като Тръмп търси подкрепа от религиозни консерватори, а Байдън заема позиция на знаменосец на включваща Америка.

Байдън в петък издаде прокламация, признаваща Деня за видимост на транс хората, който всяка година се пада на 31 март, а тази година – на Великден.

В становище, осъждащо "богохулната" декларация на президента, говорителката на кампанията на Тръмп Карълайн Лийвит  заяви, че стъпката на Байдън е "част от дългогодишната му атака срещу християнската вяра".

"Призоваваме провалената кампания на Джо Байдън и Белия дом да се извинят на милионите католици и християни в Америка, които вярват, че утре се чества само възкресението на Исус Христос".

Председателят на долната камара на Конгреса – републиканецът Майк Джонсън, написа в социалната мрежа Х, че е "възмутително и отвратително" да обявяваш Великден за Трансполов ден.

В отговор от Белия дом подчертаха, че Байдън, ревностен католик, "подкрепя обединението на хората и защитата на достойнството на всеки американец".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна