Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Нуждаете ли се от нови спирачни дискове?

Спирачните дискове се монтират на предния мост на автомобила, а изработката им е предимно от стомана. Те управляват правилното спиране, когато решите да намалите или спрете колата си. При настъпване на педала на спирачката, накладките упражняват натиск върху дисковете.

Както всяка автомобилна част, спирачните дискове също се износват. Затова е добре да проверявате състоянието им, особено ако автомобилът ви е втора употреба. По-долу ще разберете за какво да следите.

Издръжливост на дисковите спирачки

Трудно може да се определени средният живот на спирачните дискове, тъй като тяхното износване е пряко свързано с различни фактори.

Това са:

  Стилът на шофиране;

  Видът на пътя;

  Атмосферните условия и др.

Освен това, някои производствени дефекти могат да повредят дисковете по същия начин като пясъка и камъните по пътя. По този начин се засягат нагладките и самите дискове, причинявайки триене, което нарушава ефективността на спирачките.

Обърнете внимание на износването

Последното поколение спирачни дискове имат по-висока степен на ефективност и спирачна сила, особено когато пътят е каменист или мокър. Освен това са и по-устойчиви и по-малко подложени на прегряване при интензивно шофиране.

Препоръчваме ви редовно да проверявате нивото на износване на спирачните си дискове, тъй като те са основна част от безопасността на автомобила. Ако те са прекалено износени, това може да доведе до загуба на контрол на автомобила и вероятност за катастрофа.

Пробег

Обикновено се препоръчва да сменяте дисковите спирачки на 80 000 километра, като в този период е добре да сте подменили накладките си поне два пъти. Също така всеки път, когато ходите да проверявате състоянието на спирачната си система, измервайте дебелината на дисковете. Така ще сте сигурни, че няма структурни нарушения, които да попречат на правилното функциониране и ефективността на спиране.

В много случаи не се налага смяна на дисковете, а само на нагладките. Това можете да го разберете след като шофирате известно време с новите си накладки. Ако обаче усетите вибрации във волана, спирачните дискове също трябва да бъдат сменени.

Проверка на състоянието

Механикът може да каже със сигурност колко са износени дисковете ви и дали е нужна смяна. Той ще провери за наличието на пукнатини и синкави петна, които се получават при прегряване на спирачките.

Но има и сигнали, които автомобилът ще ви даде, за да ви покаже, че е време за смяна на спирачните дискове.

Ето ги и тях:

  Шумове по време на спиране, като причината в повечето случаи е в износените накладки.

  Вибрации на педала на спирачката, които са показателни за деформация на спирачните дискове. 

  Ниско ниво на спирачна течност, поради износени нагладки. 

В заключение можем да кажем, че е много важно да извършвате редовни проверки на спирачната система на автомобила си. Така ще избегнете потенциалното изпадане в опасни ситуации за автомобила, вас и останалите пътници.

Освен това обръщайте внимание на изброените по-горе признаци, за да можете да се справите възможно най-скоро с повреда или износване на спирачните дискове или накладки. Ако е нужна смяна, обърнете се към магазин, предлагащ оригинални авточасти с гаранция за произход и качество.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна