Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енергийната система на Украйна е далеч от колапс въпреки седмици на руски въздушни удари

Снимка: ua.energy

Скорошните руски въздушни атаки причиниха значителни щети на украинската електроенергийна система, но е малко вероятно да изпадне в пълен колапс, заяви в понеделник ръководителят на националната мрежова компания на Украйна "Укренерго" (Ukrenergo) Володимир Кудрицки, съобщава Ройтерс.

От 22 март насам руските сили почти ежедневно атакуват украински топлоелектрически и водноелектрически централи, както и главни енергийни мрежи, което доведе до спиране на тока в много региони на страната.

"Целта на руснаците е да предизвикат прекъсвания на тока в някои големи украински градове, а нашата цел е да предотвратим това", посочи Кудрицки в интервю за агенцията.

Най-голямата частна енергийна компания в страната - DTEK съобщи, че атаките са повредили пет от шестте ѝ електроцентрали, които са загубили 80% от капацитета си.

Топлоелектрическите централи и други съоръжения на компанията DTEK, която задоволява около една четвърт от енергийните нужди на страната, бяха удряни многократно от руски ракети, дронове и артилерия през продължаващата повече от две години война. Ракетните атаки са нанесли значителни щети и на най-голямата украинска водноелектрическа централа в Запорожие, както и на електростанциите Канив и Днестър.

По-голямата част от електричеството в Украйна се произвежда от три ядрени електроцентрали, но топлинното и водно производство са ключови за балансиране на системата по време на пикове на потреблението, отбелязва Ройтерс.

"Най-голямото безпокойство сега по отношение на състоянието на производството на електроенергия е  частта от нея, която балансира системата - водното и топлинното производство. Мащабът на щетите, на които се позовава DTEK, очевидно е огромен", каза Кудрицки, но допълни, че енергийната система на страната не е близо до колапс.

"Определено не сме на крачка от колапса. Колапсът е неконтролирано спиране на по-голямата част или на цялата енергийна система. Това не се е случвало и няма да се случи, този сценарий смятаме за малко вероятен", каза той в интервюто за Ройтерс.

Кудрицки също така посочи, че Украйна може да стане свидетел на "локализирани проблеми" в отделни региони, като например в източния град на страната Харков или в Одеса на юг.

Енергийната система на Съветския съюз, а по-късно и на Украйна, традиционно се основаваше на огромни електроцентрали, но такива съоръжения са изключително трудни за защита от ракетен обстрел, отбелязва Ройтерс.

"На първо място трябва да помислим за нашия производствен микс и трябва да помислим как да защитим нашите производствени активи от въздушни удари", каза Кудрицки. Това би било възможно, само ако Украйна построи стотици малки електроцентрали в цялата страна.

"Този процес трябва да започне незабавно", подчерта той.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна