Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Говорителят на US Камарата на представителите намекна, че предстои гласуване на помощта за Украйна

Майк Джонсън, председател на Камарата на представителите на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Камарата на представителите - Майк Джонсън от Републиканската партия, посочи през уикенда, че долната камара на Конгреса на САЩ може скоро да гласува ново финансиране за Украйна.

Говорейки в неделя пред телевизия Fox News, Джонсън каза, че "важните нововъведения" в потенциален пакет от помощи означава, че гласуването може да дойде скоро, след като Конгресът се върне от Великденската ваканция на 9-и април.

Говорителят Майк Джонсън е изправен пред натиск от страна на партията си чрез твърдолинейните републиканци в Камарата на представителите от т.нар. Freedom Caucus, след като направи ключови отстъпки, за да приеме неотдавнашния законопроект за бюджета и да предотврати спиране на работата на правителството и държавната администрация, посочва CNBC.

Много представители на Камарата на представителите от дясното крило на Републиканската партия, изразиха съпротива срещу продължаването на помощта за Украйна и заплашиха позицията на Джонсън, ако той продължи да внася законопроект за Украйна, без да има отстъпки по другите искания относно разходите и границата.

Нововъведенията, които Джонсън спомена, имат за цел да облекчат някои от тези опасения, като например включване на заем вместо безвъзмездна помощ и използване на конфискувани активи от руски олигарх за финансиране на възстановяването на Украйна.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна