Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марица на финал в женското първенство по волейбол

Отборът на Марица се класира във финала на женското волейболно първенство
Снимка: bgvolleyball.com

Марица Пловдив се класира за финала в женския шампионат по волейбол. Във втора среща от полуфиналите пловдивчанки се наложиха лесно 3:0 (25:20, 25:18, 25:12) като гости на Славия.

Шампионките нямаха проблеми в зала "Панайот Пондалов" и ще участват на финал за десета поредна година след 2:0 успеха в серията. Марица поведе в резултата след 25:20 в първата част и затвърди превъзходството си при 25:18 във втората. Третият гейм беше най-силен за възпитаничките на треньора Борислав Крачанов и приключи при 25:12.  

Волейболистките на Левски София записаха първа победа в полуфиналите на Демакс лигата. Воденият от Петър Шопов тим надделя над ЦСКА с 3:2 (25:18, 21:25, 26:24, 21:25, 15:11) във втория двубой между двата тима, изигран в едноименната зала.  
Така серията бе изравнена на 1:1 успеха.
Решителният трети мач в битката за място на финала ще се проведе на 4 април (четвъртък), от 18:00 ч.
Двубоят стартира с преднина на домакините, впоследствие момичетата на Петър Шопов увеличиха разликата. След средата на гейма (13:10) гостуващият тим се доближи (13:12), като това се случи още няколко пъти, но не можа да преодолее съперника.
Във втората част "червените" поведоха с 2:0 и 4:2, след което играта продължи равностойно. След деветата точка "сините" взеха превес, като поддържаха темпото в следващите минути. Постепенно представителките на "армейците" поеха инициативата и изравниха резултата.
Ролите се размениха в третия гейм - волейболистките на "сините" се откъснаха от рано и оформиха добра преднина. Състезателките на Юлия Иванова успяха да се доближат при 15:14 и 16:15, но не можаха да направят обрат както в предходния гейм. В последните минути (24:19) ЦСКА стопи разликата и изравни, но не успя да затвори в своя полза.  
Решителната четвърта част вървеше равностойно, след което "червените" се откъснаха. Така мачът влезе в тайбрек.
Там играта бе точка за точка, след което ЦСКА пое инициативата за кратко, но не успя да удържи темпото. Домакините влязоха в серия след 4:6 и диктуваха положението до 9:6. Момичетата на Юлия Иванова обаче се мобилизираха и стопиха разликата, но "сините" не се отказаха и отново ролите се размениха. Въпреки опитите на представителките на "армейките" да останат в мача, Левски спечели двубоя и остана в серията.
По публикацията работи: Георги Димитров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени