Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън е изразил пред Си Цзинпин загриженост заради подкрепата на Пекин за руския ВПК

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В телефонен разговор с китайския си колега Си Цзинпин президентът на Съединените щати Джо Байдън е изразил загриженост във връзка с подкрепата, която Пекин оказва на руския военнопромишлен комплекс. В разговора, който се е състоял по инициатива на американската страна Байдън е разкритикувал търговската политика на Китай и е обещал да продължи да противодейства на опитите за подкопаване на националната сигурност на Съединените щати. Това съобщи "Комерсант".

Председателят Си от своя страна е нарекъл тайванския въпрос "непреодолима червена линия" в отношенията с Вашингтон. Той е напомнил принципа "Единен Китай" и е осъдил безкрайните американски мерки срещу китайската икономика, търговия, наука и технологии.

По време на разговора Джо Байдън е изразил готовността на Съединените щати да организират в скоро време посещения в Китай на министъра на финансите Джанет Йелън и на държавния секретар Антъни Блинкън с цел укрепване на двустранния диалог, а Си Цзинпин е подкрепил инициативата. И двете страни определят разговора между двамата лидери като "откровен и конструктивен".

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени