Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна очаква да възобнови в сряда износа на електроенергия

Снимка: БГНЕС

Украйна очаква да бъде възстановена значителна част от износа на електроенергия в сряда, но обемите все още са доста под нивата преди последните ракетни атаки на Русия срещу украинската електроенергийна система. Това съобщи украинското министерство на енергетиката, съобщава Ройтерс.

Вносът на електроенергия в Украйна достигна рекордно високо ниво в края на март, след като поредица от руски ракетни удари по критична инфраструктура причини прекъсвания на тока в много региони, напомня агенцията.

Атаките, най-голямата от които беше на 22-ри март, причиниха големи щети на съоръженията за генериране и пренос, принуждавайки Киев да спре износа на електроенергия и да разчита на вноса.

"Не се очаква недостиг на електроенергия. Енергийната система на Украйна е стабилна и балансирана", се казва в изявление на министерството.

Износът на електроенергия се очаква да достигне в сряда 1487 мегаватчаса (MWh). Министерството каза, че Украйна също така може да внесе 5415 Mwh в периоди на максимално потребление.

Според министерството, Украйна е внесла 10 867 Mwh във вторник, като не е осъществила износ.

Ръководителят на националната мрежова компания "Укренерго" (Ukrenergo) Володимир Кудрицки каза пред Ройтерс в понеделник, че последните руски атаки са причинили значителни щети на енергийната система, но е малко вероятно да има пълен колапс.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна