Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борецът Александър Томов празнува юбилей

Александър Томов на най-високото стъпало при награждаването.
Снимка: Архив БТА

Бившият национал по борба Александър Томов празнува 75-ата си годишнина на 3 април. Легендарният български състезател има три сребърни отличия от Олимпийски игри, както и по пет златни медала от европейски и световни първенства.

Томов печели първата си световна титла печели пред препълнените трибуни на стадион "Васил Левски" през 1971 година. Най-силна в кариерата му е 1973-а, когато той стъпва и на европейския, и на световния връх, побеждавайки всичките си съперници с туш. 

По това време Томов се подготвя за четвърто участие на олимпийски игри, но тогавашните социалистическите страни, с малки изключения, бойкотират Лос Анджелис 1984. Така десеткратният шампион от европейски и световни първенства слага край на кариерата си на 35-годишна възраст.

В следващите години Томов е успешен треньор и президент на клуба по борба на Левски. Той е и настоящ член на управителния съвет на БФ Борба. Томов е част от "Залата на славата" на световната борба и е носител на най-високото държавно отличие - орден "Стара планина".


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени