Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнес активността в еврозоната се върна през март към растеж за пръв път от май 2023 г.

Икономическата активност в еврозоната нарасна през март до 10-месечен връх, завръщайки се към нивата на растеж за пръв път от май 2023 г., но възстановяването е неравно, като се дължи най-вече на по-силния от очакваното подем на бизнес активността в сферата на услугите, при все още низходящо движение в промишлената индустрия, показват окончателни данни от ежемесечното бизнес проучване на S&P Global и Търговската банка на Хамбург (Hamburg Commercial Bank).

Общият PMI индекс на S&P Global, включващ активността в промишлеността и сферата на услугите, се повиши през март до 50,3 пункта от 49,2 пункта през февруари и над предварителен индекс на ниво от 49,9 пункта. Това е най-високото ниво на индекса от май 2023 г. насам, когато индексът за последно беше на позитивна територия - над важното ниво от 50,0 пункта, което е водораздел между експанзията и свиването на бизнес активността в частния сектор.

"Най-накрая има отново добри новини. Секторът на услугите в еврозоната постепенно си стъпва на крака, след като бизнес дейността се стабилизира през февруари, а през март показа признаци на умерен растеж", посочи Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Търговската банка на Хамбург, която финансова институция участва в проучването.

Графики на общия PMI индекс и на БВП на еврозоната


PMI индексът на активността в сферата на услугите нарасна през март до 51,5 пункта от 50,2 пункта месец по-рано, отбелязвайки най-високо ниво от юни 2023 г. и засилвайки надеждите, че този важен сектор в европейската икономика ще набере известен възходящ импулс въпреки продължителния период на рекордно високи лихви.

Промишленото производство обаче продължи да намалява за пореден месец, като съответният PMI индекс спадна през март до 46,1 пункта от 46,5 пункта през февруари.

За солидното подобрение в сектора на услугите допринесе новият бизнес, като PMI индексът на новите поръчки скочи през мат до 51,4 от 49,8 пункта през февруари.

"Особено обнадеждаващо е да се отбележи, че новият бизнес възобнови растежа си след 8-месечен период на засушаване. Очаква се тази благоприятна тенденция да се запази, подхранвана от ръста на заплатите, изпреварващ инфлацията, като по този начин засилва покупателната способност на домакинствата", добави Де ла Рубия.

В същото време се отчита нетен ръст на работните места в еврозоната за трети пореден месец, тъй като мениджърите на компаниите изразят нарастваща увереност в икономическите перспективи.

Очакванията за бъдещата бизнес активност достигнаха връх, невиждан от февруари 2022 г., което сигнализира за положителна перспектива за следващите месеци, като съответният под индекс скочи през март до 61,8 от 60,5 пункта през февруари.

Проучването за бизнес активност през март включва и предварителните резултати от проучването за двете водещи европейски икономики - Германия и Франция.

Сред най-големите икономики в блока солидна общата икономическа експанзии се наблюдава в Испания (11 месечен общ PMI индекс от 55,3 пункта), Италия (11-месечен връх от 53,5 пункта) и Ирландия (индекс от 53,2 пункта), а на другия полюс са Франция и Германия, където бизнес активността продължава да се свива с общи PMI индекси съответно на нива от 48,3 и от 47,7 пункта.



По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени