Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ предупредиха Израел, че може да променят политиката си, ако Тел Авив не промени начина на водене на войната в Газа

Снимка: Белия дом / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джон Кърби - съветник на Белия дом по въпросите на комуникациите в областта на националната сигурност, предупреди, че Израел ще понесе последици, ако не промени начина, по който воюва в ивицата Газа. 

"Ако Израел не промени начина на водене на войната в Газа, Съединените щати ще променят политиката си спрямо Израел", заяви Кърби пред журналисти, след като по-рано американският президент Джо Байдън отправи публично най-острите си критики към Тел Авив от началото на войната срещу "Хамас". 

Байдън посочи, че американската политика спрямо Газа ще зависи от това дали Израел ще предприеме мерки за сигурността на палестинското цивилно население и на хуманитарните работници. 

При въздушен удар по конвой на неправителствената организация "Световна централна кухня" в Газа бяха убити седем хуманитарни служители.

Президентът Джо Байдън разговаря тази вечер по телефона с израелския премиер Бенямин Нетаняху. От Белия дом съобщиха, че разговорът е продължил по-малко от половин час. 

По-рано, на днешното заседание на израелското правителство, Нетаняху оправда въздушния удар по сграда на иранското посолство в Дамаск. 

"От години Иран работи срещу нашите интереси пряко или чрез своите марионетки. Следователно Израел действа срещу Иран отбранително и нападателно", посочи израелският премиер. Той увери, че страната му знае как да се защити и че всеки, който ѝ причини страдание, също ще страда. 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна