Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо нарастване на индустриалните поръчки в Германия през февруари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Индустриалните и промишлени поръчки в Германия се повишиха по-слабо от очакваното през февруари след драматичен спад месец по-рано, което е пореден сигнал за продължаваща слабост в промишления сектор на водещата европейска икономика, показват данни на немската федерална статистика Destatis.

Индустриалните поръчки нараснаха през февруари с едва 0,2% спрямо януари, когато отбелязаха много силен спад с 11,4% (най-дълбок срив от април 2020 г. - малко след началото на глобалната коронавирусна пандемия).

На годишна база промишлените поръчки фабрични поръчки се сринаха през февруари с 10,6% след понижение с 6,0% през януари.

В рамките на последните три месеца (декември 20223 г. - февруари 2024 г.) поръчките в индустриалния сектор на Германия се повишиха с 2,8% спрямо предходните три месеца.

През февруари увеличаване на поръчките се наблюдава при производството на електрическо оборудване (ръст с 10,7%), на фармацевтичните продукти (с 6,6%) и в химическата промишленост (с 3,1%).

С 2,2% нарастват входящите поръчки за промишлено произведени потребителски стоки и с 0,1% на междинните поръчки, докато поръчките за капиталови стоки се свиват с 0,6 на сто спрямо месец по-рано.

Подобрение с 1,5% бележат вътрешните германски промишлени поръчки, а чуждестранните поръчки се свиват с 0,7% с оглед на солиден срив на поръчките от останалите страни членки на еврозоната с цели 13,1%, а тези извън еврозоната се повишават със 7,8 на сто, показват още данните на Destatis.

Днешните данни потвърждават за продължаваща слабост в промишления сектор както в Германия, така и в цялата еврозоната.

Слабото представяне на промишлената сфера остава в сила и през март с оглед на последното PMI проучване за март, отчитащо поредно свиване на бизнес активността в този важен сектор на икономика на Германия.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени