Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън с остро предупреждение към Бенямин Нетаняху

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В телефонен разговор президентът Джо Байдън отправи остро предупреждение към израелския премиер Бенямин Нетаняху, че бъдещата подкрепа на САЩ за войната на Израел в Газа зависи от бързото прилагане на нови стъпки за защита на цивилни и хуманитарни работници.

Изразената от Байдън позиция, в продължилия около половин час телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, бележи рязка промяна в твърдата подкрепа на неговата администрация, само няколко дни, след като израелски въздушни удари отнеха живота на 7 хуманитарни работници от различни държави.

От Белия дом съобщиха, че по време на разговора президентът Байдън е подчертал, че ударите срещу хуманитарните работници и цялостната хуманитарна ситуация в Газа са неприемливи.

Джо Байдън е заявил необходимостта Израел да обяви и приложи поредица от специфични, конкретни и измерими мерки за справяне с цивилните щети, хуманитарните страдания и безопасността на хуманитарните работници.

Той е дал да се разбере, че политиката на САЩ по отношение на Газа ще се определя от оценката на незабавните действия на Израел по тези въпроси. Белият дом не уточни каква би била промяната в политиката на САЩ спрямо Израел, но това може да включва промяна в продажбата на военно оборудване, както и в дипломатическата подкрепа на Америка на световната сцена, коментира Асошейтед прес.

След телефонния разговор стана ясно, че израелският кабинет по сигурността се е съгласил пристанището в Ашдод да бъде използвано, за да може към Газа да бъде насочена хуманитарна помощ, да бъде отворен пропускателния пункт Ерец към северна Газа, както и да бъдат увеличени доставките на помощи от Йордания.

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени