Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишаване на производството в бизнес услугите в началото на 2024 г.

Снимка: БГНЕС

Производството в сферата на бизнес услугите се повиши през януари с 0,8% спрямо декември 2023 г., когато се увеличи с 0,6%, отбелязвайки растеж за пети от последните шест месеца от август 2023 г. насам (след стагнация през миналия септември).

Спрямо януари 2023 г. индексът на производството в бизнес услугите нарасна с 3,3% след повишение с 0,7%. Това представлява второ поредно увеличаване в сферата на услугите след трайния спад, регистриран през периода април - ноември 2023 г.

Увеличение спрямо предходния месец е регистрирано при "Административни и спомагателни дейности" - с 12,1%, "Професионални дейности и научни изследвания" - с 11,1%, "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - с 2,6%, и "Транспорт, складиране и пощи" - с 0,8%. Стагнация на бизнес услугите е отчетена в "Хотелиерство и ресторантьорство", докато при "Операции с недвижими имоти" има понижение с 3,7% .

Спрямо януари 2023 г. обаче най-солиден растеж с 8,4% е отчетен при "Хотелиерство и ресторантьорство", следван от "Административни и спомагателни дейности" - с 6,7%, "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - с 5,6% и при "Транспорт, складиране и пощи" - с 1,8%. Намаление на годишна база се наблюдава при "Операции с недвижими имоти" - с 3,6%, и "Професионални дейности и научни изследвания" - с 2,4%.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна