Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън каза, че през неговия президентски мандат са били създадени 15 млн. работни места

Пресконференция на Джо Байдън в Белия дом, 9 ноември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви в петък, че с последния силен доклад за заетостта в неселскостопански сектор неговата администрация е успяла да преодолее крайъгълния камък от 15 милиона работни места, които са били създадени от 2021 г. насам.

Докладът за март показа, че САЩ са били разкрити 303 хил. нови работни места през миналия месец при осредните очаквания за "едва" 200 хиляди.

"Моят план е да развиваме икономиката от средата навън и отдолу нагоре, да инвестираме във всички американци и да дадем справедлив шанс на средната класа. Безработицата е под 4% за най-продължителния период от повече от 50 години. Заплатите се покачват, а инфлацията е спаднала значително", отбеляза Джо Байдън.

Директорът на Националния икономически съвет на Белия дом Лаел Брейнард пък коментира пред CNBC, че последният доклад за неселскостопанската заетост в страната е "много обнадеждаващ", отбелязвайки, че оставя място за икономиката на САЩ да продължи да се разширява.

"Това е тип икономика, която е способна на меко кацане, което хората смятаха за невъзможно през миналата година“, подчерта Брейнард.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени