Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земетресение с магнитуд 4,8 по Рихтер е усетено в щата Ню Джърси

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В петък сутринта в североизточните райони на САЩ е регистрирано земетресение с магнитуд 4,8 по Рихтер. Земетресението е с епицентър в щата Ню Джърси, на около 70 км западно от Ню Йорк и 80 км северно от Филаделфия.

В североизточните райони това не се е случвало от поне 10 години. Губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул каза, че земетресението е усетено в целия щат и е изплашило хората, но до момента няма съобщения за разрушения или пострадали. В районите, където са усетени трусовете, са започнали проверки на сгради, мостове и друга инфраструктура за да се гарантира, че няма щети. 

Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс повтори малко по-късно, че няма съобщения за сериозни щети върху инфраструктурата и засега няма съобщения за сериозни щети в града, но за някои от летищата са били издадени нареждания за спиране на полетите. 

Имало е отклонени полети. 

Затворени са били международното летище Newark Liberty в Ню Джърси и международното летище John F. Kennedy в Ню Йорк за проверка на пистите. 

Има нарушения и на другите видове транспорт заради налагащи се проверки по линиите

В изявление от Белия дом се казва, че президентът Джо Байдън е бил информиран за земетресението и е разговарял с губернатора на Ню Джърси Фил Мърфи, предлагайки федерална помощ, ако е необходимо.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна